Zoeken

Grote motoriek: Bewegend leren

Bijgewerkt: mrt 25

Jonge kinderen ontdekken al spelende en bewegend de wereld om zich heen.

Beweging voedt het jonge brein en maakt hem alert en weerbaar.

Eenmaal op school gekomen wordt er van de kleuter echter vaak verwacht dat hij/zij opeens stil op zijn stoel kan zitten en leert een kind steeds minder met handen en voeten.

Het meest gevorderde niveau van bewegen is echter het vermogen om volledig stil te staan en zo lang een kind niet in staat is om zijn evenwicht te bewaren en volledig stil te zitten of te staan, beschikt het sowieso niet over de lichamelijke vaardigheden die nodig zijn om zittend te leren. Dat jonge kinderen al helemaal niet gemaakt zijn om de hele dag op hun stoel te zitten weten we inmiddels allemaal. Bewegend leren wordt dan ook steeds populairder in het onderwijs. Het is niet alleen leuk en gezond, maar in beweging gaat het leren vaak makkelijker en is de betrokkenheid enorm. In deze blog vertel ik je er meer over.Jonge kinderen en hun bewegingsbehoefte


Kinderen zouden in hun jonge jaren hun motoriek te horen ontwikkelen om de basis te leggen voor hun volwassen leven. Zij zouden per dag minimaal een uur matig intensief moeten bewegen, meer is nog beter. Maar bijna de helft van alle kinderen haalt dat niet en beweegt te weinig. Op school zitten kinderen ook vaak lang achter elkaar stil.

Tijd om daar iets aan te doen!

Wat is bewegend leren?


Kinderen leren door te ervaren met hun hele lichaam. Spelen, ontdekken, vallen en weer opstaan. Het liefst samen. Bewegend leren is een vorm van ervaringsgericht leren en gaat er vanuit dat je de lessen op een actievere manier vormgeeft. Door niet alleen hun hoofd, maar hun hele lijf te gebruiken maken kinderen niet alleen automatisch meer actieve beweeguren, maar blijft de lesstof ook beter hangen.

De voordelen van bewegend leren


Er is wetenschappelijk bewezen dat bewegend leren veel voordelen oplevert.

  • Bewegen is gezond en erg goed voor je. Door regelmatig te bewegen word je motorisch sterker en blijf je mentaal én fysiek gezond.

  • Door bewegen en leren af te wisselen of zelfs te combineren kun je je beter concentreren.

  • Uit onderzoek is gebleken dat de integratie van leerstof, die geautomatiseerd moet worden en een fysieke activiteit een positieve invloed hebben op de resultaten van de kinderen.

  • Door bewegingen vinden veranderingen in de hersenstructuur plaats. Deze hebben een positief effect op de executieve en cognitieve functies van een kind.

  • Bewegen heeft bij kinderen een positief effect op zelfvertrouwen, zelfbeeld en sociale vaardigheden.

  • Bewegend leren maakt school leuker voor leerlingen en voor docenten.

Aan de slag met bewegend leren!


Er zijn nog geen methodes die bewegend leren volledig geïntegreerd hebben, dus komt het vooral aan op de creativiteit van de leerkracht om ermee aan de slag te gaan.

Gelukkig zijn er wel veel plekken, zoals Pinterest en Facebook, om inspiratie op te doen.


Als je wilt starten met bewegend leren, dan kun je het beste klein beginnen.

Dan kost het niet veel tijd en kun je er stap voor stap naar toe werken om het in steeds meer verschillende lessen toe te passen. Taal en rekenen lenen zich goed voor bewegend leren. Probeer iedere week minimaal één les bewegend leren te doen, dan heb je al snel veel actieve lessen. Zorg ervoor dat je een activiteit kiest rondom lesstof, die je al eerder hebt aangeboden. Bewegend leren heeft namelijk als doel om leerstof op een actieve manier te herhalen. Zorg ervoor dat alles klaarstaat. Geef je de les buiten of in de gymzaal, dan kunnen kinderen je helpen om de spullen naar de goede plek te sjouwen. Geef de instructie zelf al wel zoveel mogelijk in het lokaal. Je hebt daar meer overzicht en er is in een lokaal voor kinderen meer ruimte om vragen te stellen. Leg van tevoren wel goed het verschil uit tussen buiten spelen en bewegend leren. Welke afspraken zijn er dan nodig?


Ook thuis kunnen kinderen met bewegend leren aan de slag, bijvoorbeeld met de spelletjes trap-rekenen, trap-letters, trap-vormen of trap-kleuren.

Laat ouders op elke trede van de trap een cijfer, letter, vorm of kleur neerleggen en daar opdrachten bij geven, zoals: klim naar de 5.

Energizers


Energizers zijn leuke, korte activiteiten, die je met de klas kunt doen om de energie hoog te houden. Bij het uitvoeren van de Energizer staan de kinderen naast of achter hun tafel, zodat ze lekker kunnen bewegen. Zet ze bijvoorbeeld in voordat je instructie gaat geven.

Op die manier kunnen kinderen hun energie kwijt, waardoor ze zich nog beter kunnen concentreren op jouw instructie.

Inspiratie


De beweegvloer:

Springlab heeft een speciale Beweegvloer ontwikkeld, die kinderen met interactieve spellen, die reageren op de bewegingen van de kinderen, bewegend laat leren. Kinderen kunnen deze spellen zelf bedienen. Zo krijgen zij veel beweging en kost het jou minder voorbereiding en begeleidingstijd.

Onder het tabblad "Motoriek/Grote motoriek" op deze website vind je meer achtergrondinformatie over bewegend leren bij kleuters.

Daarnaast vind je allerlei praktische suggesties voor bewegend leren in mijn blogs 'De 'Gymzaal' en 'Buitenspel' op de diverse themapagina's.

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest


Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën in een reactie op deze blog te delen!

42 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

© 2020 by juf Angelique. This website has been designed using resources from Freepik.com