site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

Activiteiten met eierdozen *

Bijgewerkt op: 23 jun.

In deze blog geef ik je tips voor allerlei activiteiten met eierdozen.Beeldende vorming/hoekenspel


Knutselen met een stukje eierdoos

Benodigdheden:

- Eierdoos

- Verf en kwasten

- Zwarte watervaste stift

- Papier

Maak thema gerelateerde personages van de stukjes uit een eierdoos. Snijd ze los, verf en versier ze.

Variatie: Hang ze aan een touw (steeds een stukje uit en) onder elkaar en je hebt een mobiel.


Een eierdoos

Benodigdheden:

- Eierdoos

- Verf en kwasten

- Zwarte watervaste stift

- Papier

- Schaar en lijm

Maak een thema gerelateerd personage van een eierdoos. De kinderen beschilderen de eierdoos en schilderen of plakken er een hoofd, armen en benen op.

Variatie: Snijd de mond eruit, maak oren of een neus van de punten uit een eierdoos, ogen van tempex-ballen of plastic doppen, wenkbrauwen van wol, benen en armen van rollen, beplak de doos met ingeknipte banen crêpepapier of papier-maché.

 

Gecijferdheid/kring


Tellen met een eierdoos

Benodigdheden:

- Een eierdoos voor 10 eieren, gevuld met kleine voorwerpen

Laat de dichte doos aan de kinderen zien en laat de kinderen raden hoeveel voorwerpen erin zitten. Sommige kinderen zullen weten dat er altijd 10 eieren in een doosje zitten of lezen dat op het etiket. Als er verschillende kleuren voorwerpen in de doos zitten, kun je vragen hoeveel er van iedere kleur zijn. Hoeveel voorwerpen zijn er nog als er één weg gaat? En als er 2 weg gaan? Haal de voorwerpen nog niet uit de doos, maar laat de kinderen eerst nadenken en antwoorden. Daarna worden de voorwerpen uit de doos gehaald en kijken de kinderen of het antwoord klopt. Vervolgens haal je een voorwerp weg uit één rij van 5 voorwerpen. In die rij zitten nu 4 voorwerpen, in de andere rij 5. Waar zijn er meer?

Waar zijn er minder? Nu haal je in 1 rij 3 voorwerpen weg. Waar zijn er meer? Waar minder? De kinderen oefenen zo meer en minder.

Vraag de kinderen ook wat de helft is. Je kunt dat makkelijk zien omdat er aan allebei de kanten 5 voorwerpen zitten. 5 erbij 5 is 10. Laat dat maar eens zien met de handen.

Kunnen de kinderen ook 6 vingers laten zien? En 3, en 2?

Sluit af met het volgende spelletje: alle kinderen hebben de ogen dicht.

Er zitten 10 voorwerpen in het eierdoosje. Eén kind mag er wat voorwerpen uithalen en achter zich leggen. De kinderen doen de ogen open. De doos gaat rond in de kring. Hoeveel voorwerpen zijn er weg? Sommige kinderen zullen gaan tellen, anderen zien dit in één oogopslag.


Splitsen

Benodigdheden:

- Een eierdoos

- Kleine voorwerpen

Oefen het splitsen met een eierdoos. Neem een aantal voorwerpen, bijvoorbeeld zeven knopen. Laat het kind tellen hoeveel het er zijn. Nu zeg je dat je een aantal knopen in de eierdoos zult stoppen. Je laat niet zien hoeveel en u doet de doos weer dicht.

Nu laat je zien hoeveel knopen je nog over hebt. De vraag is: hoeveel knopen zitten er in de doos? Het kind geeft het antwoord en mag daarna tellen of het klopt. Dit kunnen kinderen ook in tweetallen spelen. Je kunt ook de eierdoos in twee kleuren verven: bijvoorbeeld links rood en rechts geel. Het kind mag nu een aantal voorwerpen in de doos doen, bijvoorbeeld zeven knopen. De deksel gaat erop en de doos wordt geschud. Als de doos weer opengaat, mag het kind tellen hoeveel er in het rode gedeelte liggen en hoeveel in het gele gedeelte. Dit kun je laten noteren op een werkblad met een splitsschema.

 

Geletterdheid/hoekenspel


Eitje leggen

Benodigdheden:

- Kunststof eieren. Schrijf letters op de eieren.

- Eierdozen voor zes eieren

- Woordkaarten

De kinderen pakken een woordkaart, kijken naar het woord en leggen dit na in een eierdoos.


Beginklank

Benodigdheden:

- Een eierdoos

- Een stift

Een leuke activiteit om beginklanken te oefenen: leg of schrijf in elk vakje van een eierdoos een letter. Het moeten letters zijn die het kind beheerst. Vraag het kind nu om bij elke letter een voorwerp in de klas te zoeken dat met die klank begint. Bijkomende lastigheid is dat het kleine voorwerpen moeten zijn, anders passen ze niet in de eierdoos.

Laat het kind de voorwerpen uit de gevulde eierdoos presenteren aan de rest van de klas.

Kunnen de kinderen raden welke letter in het vakje staat.

Variatie: Gebruik een fotogordijn, bakken of een letterkast om voorwerpen op beginletter in te sorteren.

 

Geletterdheid/kring


Letterspel

Benodigdheden:

- Een eierdoos

- Een steentje

Schrijf in de vakjes van de eierdoos letters, die je hebt aangeboden.

Leg een steentje, in de eierdoos. Doe de doos dicht en schud hem een paar keer heen en weer. Laat het kind de doos openmaken en de letter lezen waar het steentje op ligt. Het kind mag met de letter ook een woord bedenken. Dan is het volgende kind aan de beurt.

 

Mondelinge taal/kring


De 'de'-doos

Benodigdheden:

- Een eierdoos

Maak een de-doos. Versier een eierdoos en plak op de bovenkant een kaartje met ‘de doos’ erop. Bespreek met de kinderen dat in de doos alleen voorwerpen mogen waar je ‘de’ voor kunt zetten. De gum mag er dus wel in, maar het potlood niet.

Laat de kinderen voorwerpjes zoeken en die in de doos stoppen.

Variatie: maak kaartjes met verschillende afbeeldingen of woorden, en laat de kinderen nadenken of die wel of niet in de doos mogen.

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!


.

.

165 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page