Zoeken
 • Juf Angelique

Activiteiten in de leeshoek

Bijgewerkt op: 23 aug.

In de kleuterklas kom je verschillende hoeken tegen. Eén van deze hoeken is de leeshoek: een ruimte waarin kinderen zich terug kunnen trekken om heerlijk ontspannen hun boek te kunnen lezen. Boeken zijn er niet enkel om in te kijken of om ons te ontspannen, ze kunnen ook activeren. In deze blog geef ik je tips voor activiteiten in jouw leeshoek.


Activiteiten in de leeshoek


Boeken zijn er niet enkel om in te kijken of om ons te ontspannen, ze kunnen ook activeren. 

Natuurlijk nodigen alleen meubels, materialen en boeken nog geen activiteit in de leeshoek uit. Een hoek wordt pas leuk wanneer kinderen er op een actieve manier in kunnen spelen.

Zorg daarom regelmatig voor opdrachten die interactie en spel stimuleren.

Enkele voorbeelden:

 • Doe prenten uit boeken in een mapje, met lege bladen erbij. De kleuters tekenen hier hun eigen vervolg op het verhaal op.

 • De kinderen tekenen een nieuwe kaft voor een boek.

 • Kopieer prenten uit een boek. De kinderen leggen deze in de juiste volgorde.

 • Maak een puzzel van de kaft (kopiëren, lamineren en in stukken knippen). Rara welk boek komt daar tevoorschijn?

 • Verander de leeshoek eens in iets anders, bijvoorbeeld in een school. Voeg er tafels, stoelen, de letter van de week en dagritmekaarten aan toe

 • De kleuters kunnen bv. het verhaal dat in de grote kring verteld werd, navertellen aan de klassenpop die vandaag een hele dag in de boekenhoek verblijft. Of ze kunnen een verhaal naspelen met hand-/vinger- of stokpopjes.

 • Leg kijk‐ en zoekopdrachtjes bij enkele boeken neer, bijvoorbeeld:  Letters zoeken, woorden zoeken, informatie opzoeken en kaartjes met plaatjes met daarop details van afbeeldingen uit een boek/verschillende boeken: waar vinden het plaatje terug? Laat ze bijvoorbeeld in een dierenatlas opzoeken welke dieren in de dierentuin leven. Enz...

 • Geef de kinderen allerlei teloefeningen met een boek: Hoeveel dieren zien ze bijv. in het boek? Tip: Geef ze gelamineerde versies van de prenten waarop ze, indien ze dat makkelijker vinden, met uitwisbare stift de betreffende dieren kunnen omcirkelen. Beeld deze dieren ook op een apart turfblad, de kleuters kunnen dan per geteld dier een streepje in de juiste rij zetten. In plaats van een turfblad kunnen ze ook gebruik maken van een rekenrek. Telkens als ze een dier omcirkelen, schuiven ze ook een kraal opzij op het rekenrek.

 • Geef de kleuters kaartjes met daarop de titel van het boek in verschillende lettertypes. Met een ‘magneetworm’ gaan ze vervolgens over de letters.

 • Maak een turfblad met daarop een woord wat vaak voorkomt in een boek. Steeds als de kinderen het woord tegenkomen strepen ze deze op het blad af.

 • Zet een rad van fortuin in je leeshoek, waaraan fragmenten van prenten uit drie verschillende boeken hangen. De kleuters draaien aan het rad, zoeken uit welk boek het gedraaide fragment komt en kleven een post-it op de juiste plaats in het betreffende boek.  

 • Maak een boekenbingo met afbeeldingen uit diverse boeken. Wie heeft als eerste alle afbeeldingen uit zijn boek gevonden?

 • Koppel de leeshoek eens aan de huishoek. Verander de leeshoek bijvoorbeeld in een bibliotheek of boekenwinkel, waar je vanuit de huishoek met een echt pasje naartoe mag gaan om boeken te lenen of te kopen. Zoek steeds een aantal boeken op rond het thema op en zet deze in een kastje. Voeg er een tafel en krukje, een kassa met muntgeld, een tas, een stift en papier, een bordje ‘open/gesloten’, gezellige plantjes/bloemen en een bankje met wat vrolijke kussens aan toe. Leg er ook eens sorteerkaarten bij, waarmee de kinderen kunnen aangeven bij welke categorie het boek in de kast moet staan. Houd van tevoren in de kring een gesprek over de bibliotheek of boekenwinkel, bijvoorbeeld aan de hand van een praatplaat. Of maak er een wachtruimte van de dokter-, tandarts- of kappershoek van.

 

Boeken in alle hoeken


Door het gebruik van boeken in verschillende hoeken te stimuleren en de leeshoek te verbinden aan andere hoeken, help je kinderen om de verschillende functies van boeken en geschreven taal te ontdekken


Enkele suggesties:

 • Leg boeken in de andere hoeken. Leg bijvoorbeeld kookboeken in je huishoek, reclamefolders in je winkel, een boek met proefjes bij je ontdekhoek en een knutselboek bij je knutseltafel

 • Laat de kinderen in het atelier hun favoriete prent uit het centrale prentenboek van de week natekenen.

 • Combineer de leeshoek ook eens met een vertelkoffer of met een verteltafel waar de kinderen een verhaal kunnen naspelen.

 • Koppel de leeshoek eens aan de huishoek. Verander de leeshoek bijvoorbeeld in een bibliotheek of boekenwinkel, waar je vanuit de huishoek met een echt pasje naartoe mag gaan om boeken te lenen of te kopen. Zoek steeds een aantal boeken op rond het thema op en zet deze in een kastje. Voeg er een tafel en krukje, een kassa met muntgeld, een tas, een stift en papier, een bordje ‘open/gesloten’, gezellige plantjes/bloemen en een bankje met wat vrolijke kussens aan toe. Leg er ook eens sorteerkaarten bij, waarmee de kinderen kunnen aangeven bij welke categorie het boek in de kast moet staan. Houd van tevoren in de kring een gesprek over de bibliotheek of boekenwinkel, bijvoorbeeld aan de hand van een praatplaat.

 • Koppel de leeshoek aan digitale geletterdheid. Voor suggesties ga je naar mijn blog: 'Digitale geletterdheid in de taalhoeken'.

 

Op zoek naar meer?


Kijk ook eens op deze websites:

Pinterest


Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën in een reactie op deze blog te delen!
17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven