“Ik krijg mijn jas niet dicht; “Kun jij mijn verfschort aandoen?”; "Kun je me helpen met mijn sokken aandoen?". Iedere kleuterleerkracht herkent deze vragen ongetwijfeld.
Los het niet steeds voor de kinderen op, ondanks dat dat soms wel de snelste manier is, maar laat ze het zelf proberen of elkaar helpen en stimuleer hun zelfredzaamheid.
In deze blog lees je er meer over!
Laat kleuters het zelf doen!
Van proberen kun je leren! En toch komen veel kleuters vaak vragen of je ze wilt helpen, zonder dat ze het zelf eerst geprobeerd hebben.
Het is echter belangrijk dat een kind zelfredzaam wordt.
Het stimuleren van zelfredzaamheid is niet alleen maar een handig hulpmiddel voor de leerkracht of ouder, maar ook een belangrijke ontwikkeling voor het kind zelf.
Stimuleer kleuters dus zoveel mogelijk om het zelf te doen.
Immers....als anderen altijd alles voor je doen, hoe moet je het dan ooit zelf leren?
Als jij als leerkracht of ouder een kind steeds helpt met het aandoen van de jas, geef je het kind eigenlijk de feedback ‘jij kunt dit nog niet’ of ‘ik kan dit beter dan jij’.
Maak kinderen ervan bewust dat ze het zelf kunnen en ook waarom dat zo fijn is.
Het is fijn als je niet steeds afhankelijk bent van de hulp van anderen en het geeft kinderen bovendien een competent gevoel en het is ook goed voor het zelfvertrouwen en het zelfbeeld van een kind.
Spreek bijvoorbeeld af:
Wat je zelf kan doe je zelf
Je probeert het eerst zelf 3x, pas daarna kom je naar de leerkracht
Je probeert het eerst zelf 3x, pas daarna vraag je het aan een vriendje of vriendinnetje. Oudere kleuters kunnen bijvoorbeeld al heel goed de jongere kleuters helpen. Niet alleen belangrijk voor de zelfredzaamheid, maar ook voor de sociale ontwikkeling. We helpen elkaar als iets niet meteen lukt.
Wat mag je verwachten?
Het is goed om te weten wanneer je kunt experimenteren met het zelf aan- en uitkleden en de jas aandoen bij kinderen. Begin je te vroeg dan zul je zien dat je geen succes hebt, maar begin je te laat dan moet een kind allang allerlei andere dingen geleerd hebben.
Hoewel het natuurlijk altijd verschilt per kind is de beste leeftijd voor zelf aan-/uitkleden en een jas open of dicht doen 2 of 3 jaar. Kinderen tussen de 2 en 3 jaar beschikken op die leeftijd over voldoende vaardigheden en een gezonde dosis nieuwsgierigheid om het zelf te proberen.
Dit betekent overigens niet dat ze op die leeftijd direct zelf een jas aan en uit kunnen trekken. Sommige kindjes kunnen dit wel, maar meestal duurt dat nog iets langer.
Een kind van 3 of 4 jaar heeft ook meer interesse om zelf kleding aan en uit te trekken.
Dit is de ‘ik wil het zelf doen’ fase. Daar past het zelf aan-/uitkleden en aan kunnen trekken van een jas natuurlijk heel goed bij!
Van een jongste kleuter mag je verwachten dat hij/zij zelf zijn/haar jas pakt en aandoet en zichzelf aan- en uitkleedt en de grote knopen daarbij zelf probeert dicht ta maken.
Van een middelste kleuter mag je verwachten dat hij/zij zelf zijn/haar rits probeert dicht te maken. En van een oudste kleuter mag je verwachten dat hij/zij zelf zijn/haar kleine knopen dichtmaakt.
In stapjes
Het zelf leren doen kun je in stapjes aanleren.
Voor doen en uitleggen: Doe een handeling eerst altijd even voor en oefen dit samen. Laat bijvoorbeeld zien hoe het kind zichzelf kan aan- en uitkleden.
Samen doen
Alleen laten proberen (laat ze maar even aanknoeien)
Zelf doen
Vaak zijn er maar enkele voorbeelden nodig om een kind te laten snappen hoe dit precies in zijn werk gaat.
Oefen alles ook in stapjes. Bijvoorbeeld eerst oefenen met de jas aandoen en later met de rits. Neem ook de tijd om te oefenen. Spelenderwijs iets leren is leuk. Kleuters vinden het leuk een ’diploma’ te krijgen voor iets dat ze nu zelfstandig kunnen. Je kan ook een belonings- of gedragskaart gebruiken. Probeert een kind iets nieuws? Geef complimenten. Bijvoorbeeld: “Je kan het al bijna helemaal alleen’’ of ‘Goed, dat je het al zelf kan of probeert.” Wanneer kinderen tussen hun 3e of 4e leren om een jas, weliswaar met een truukje, aan te trekken dan zul je zien dat zij dit een of twee jaar later helemaal zelf kunnen op de ‘normale’ manier. Wanneer dit nog niet het geval is, is dat geen probleem.
Heb vooral soms geduld en doe dingen niet overhaast.
Aan- en uitkleden
Oefen het aan- en uitkleden met kleuters voorafgaande en na je gymles.
Spreek bijvoorbeeld een vaste volgorde voor het aan-/uitkleden af.
Bij het aankleden: eerst je shirt, dan je broek, dan je sokken en als laatste je schoenen.
Bij het uitkleden: eerst je schoenen, dan je sokken, dan je broek, en als laatst je shirt.
Tip 1: Maak een stappenplan "hoe kleed ik me aan en uit" en hang deze op!
Tip 2: Geef de kinderen een knopen- en/of ritsendiploma
Je jas aandoen
Zorg dat de jassen door de kinderen zelf te pakken zijn.
En zorg er ook voor dat een kleuter weet waar zijn of haar jas hangt.
Geef de kinderen bijvoorbeeld een eigen kapstokhaakje met een sticker en naam.
Wanneer je een kind met hulp een jas aantrekt, doe je meestal eerst de ene arm door de mouw en dan de andere. Vervolgens sluit je de jas en ben je klaar. Dit is voor kinderen echter best een moeilijke manier om te beginnen met het leren van een jas aantrekken.
Gelukkig is er een aantal verschillende methodes om het jas aandoen eenvoudiger te maken. Een veelgebruikte methode is de jassenflikflak. Die gaat zo:
Leg je jas op de grond, de rug naar beneden
Ga bij de kraag staan.
Steek je armen in de gaten
Laat de jas over je hoofd een flikflak maken
Het grote voordeel van deze manier is dat het voor een kindje niet alleen heel gemakkelijk, maar ook leuk is om een jas aan te trekken.
Tip 1: Maak een stappenplan "hoe doe ik mijn jas aan?"
Bespreek deze en hang deze op bij de kapstokken!
Leer de kinderen er eventueel het volgende versje bij:
Ik leg mijn jasje neer
Een hand in de mouw
en nog een keer
Omhoog die handen allebei
Ik heb mijn jasje aan
Flink van mij!
Op zoek naar meer?
Kijk dan ook eens op mijn Pinterest
Hoe bevorder jij de zelfredzaamheid van jouw kleuters? Deel ze met andere kleuterleerkrachten en laat een reactie achter onder deze blog!
.
.
Comments